غلظت یکی از ویژگیهای تعیینکننده مواد غذایی است. برای مثال کیفیت سوپ، آش و انواع خورشهای ایرانی حداقل تا حدی با توجه به این جنبه مشخص میشود. کاربرد اولیه و اصلی صمغ زانتان در صنایع غذایی افزایش غلظت محصولات غذایی، از فرآوردههای لبنی گرفته تا سسها و غذاهای آماده است. این صمغ که از تخمیر شکر با باکتری زانتاموناس کامپستری به دست میآید، به سرعت محلولهای چرب، آب محور، اسیدی و قلیایی را به یک ژل با مشخصات شبه پلاستیکی تبدیل میکند. این مقاله از نیوساد، وارد کننده اصلی زانتانگام و تامین کننده مواد اولیه صنایع غذایی را بخوانید تا بعضی از کاربردهای صمغ زانتان در محصولات غذایی را مرور کنید.
صمغهای غذایی افزودنیهایی شناخته شده هستند که از مدتها پیش در کارگاههای غذایی مورد استفاده قرار میگرفتهاند. واژه صمغ معمولا به منبع گیاهی این مواد اشاره دارد که در مورد صمغ زانتان، این ماده اولیه شکر است.
زانتانگام یک ماده شیمیایی به نسبت جدید است که برخلاف بیشتر صمغها که به زمان و شرایط مطلوبی برای عملکرد مناسب نیاز دارند، تقریبا هر مایعی را به ژل تبدیل میکند.
این ویژگی باعث شده در صنایع غذا و دارویی بیشتر محصولاتی که حالت ژل، فوم، خمیر یا غلظت بالا دارند از آن به عنوان عامل افزایش ویسکوزیته بهره ببرند.
بسیاری از محصولات شیرین پرطرفداری که در قنادیها و فروشگاهها به فروش میٰرسند حاوی صمغ زانتان هستند که در ادامه با بعضی از آنها آشنا میشوید.
خامههایی که داخل رولتها و شیرینیهای تر مورد استفاده قرار میگیرند حاوی مقدار قابل توجهی زانتانگام هستند که به آنها کمک میکند حالت پفدار خود را برای مدت بیشتری در دمای اتاق حفظ کنند.
فومهای خامه که معمولا در کافی شاپها برای تزئین و گارنیش کیک و دسر مورد استفاده قرار میگیرند هم از این صمغ به عنوان بهبود دهنده بهره میبرند.
همانطور که پیشتر اشاره شد، صمغ زانتان در صنایع غذایی میتواند علاوه بر افزایش غلظت چند نقش دیگر، مثل بهبود ساختار و یکپارچگی محصول داشته باشد.
بیشتر ژلههای آماده که به خاطر ظاهر شبهپلاستیکی متفاوت با ژلههای ژلاتینی خانگی جذابیت دارند به لطف صمغ زانتان به این شکل در میآیند.
علاوه بر این از آنجا که این صمغ به شدت با محلولهای شیرین و چرب سازگار است، برای بهبود غلظت مربا و مارمالاد هم کاربرد دارد. در واقع در این محصولات زانتانگام نقش پایدارکننده و نگهدارنده ساختاری محصول را هم ایفا میکند.
علاوه بر خامهها، زانتانگام در بهبود غلظت شربت، سس، تاپینگ و سیروپهای شکلاتی، کارامل و میوهای هم کاربرد دارد.
در واقع در این محصولات صمغ زانتان عاملی است که مانع از جدا شدن ذرات چرب و به چشم آمدن آنها میشود.
این افزودنی گاهی به عنوان جایگزین چربی یا کنترلکننده چربی هم در این محصولات نقش ایفا میکند.
یکی از کاربردهای رایج صمغ زانتان در صنایع غذایی به عنوان عامل بهبود دهنده بافت در بستنی و دسرهای یخچالی است.
زانتانگام یکی از بهترین افزودنیها برای حفظ یکپارچگی بستنی در فریزر محسوب میشود و در تولید انواع بستنی شیری و میوهای مورد استفاده قرار میگیرد.
بسیاری از محصولاتی که در قفسههای سس، کنسرو و غذای آماده در فروشگاهها عرضه میشوند با صمغ زانتان به عنوان عامل افزایش غلظت فرآوری میشوند که بعضی از آنها را در ادامه مرور میکنید.
بیشتر سسهای غذایی، از مایونز و خردل گرفته تا بیبیکیو و فرانسوی به غلظت بالا و ظاهر ژلی نیاز دارند. صمغ زانتان در صنایع غذایی به پایداری چربیهای داخل محصول هم کمک میکند و به عنوان یک بهبود دهنده ساختاری در آنها عمل میکند.
اگر تا به حال سوپ خانگی پخته باشید، میدانید که برای رسیدن سوپ به غلظت مناسب یا به اصطلاح جا افتادن آن، ساعتها وقت نیاز است.
اضافه کردن یک بسته سوپ فوری به قابلمه، این زمان را به ۲۰ دقیقه کاهش میدهد. عامل افزایش غلظت در سوپهای خشک صمغ زانتان است که فقط در مدت چند دقیقه با مقدار کم میتواند مایعات را غلیظ کند.
زانتانگام یک عامل افزایش غلظت سازگار با محیطهای اسیدی و قلیایی است که هم در برابر حرارت هم مراحل تخمیر مقاومتی شگفتانگیز دارد. به همین خاطر هم در کارگاههای لبنیاتی برای تولید بسیاری از فرآوردهها مورد استفاده قرار میگیرد.
بعضی از کاربردهای صمغ زانتان در صنایع غذایی که به فرآورده های لبنی مربوط میشوند را در ادامه این مقاله از نیوساد، وارد کننده اصلی صمغ زانتان و تامین کننده مواد اولیه مرور میکنید.
افزودن این صمغ به مایه پنیر خاصیت هواگیری و حفظ یکپارچگی آن را به شدت بهبود میبخشد.
همچنین انواع پنیرهای پیتزا و پروسس با این صمغ حالت کشسانی پیدا کرده و موقع ذوب شدن خرد نمیشوند.
ماست یکی دیگر از فرآوردههای لبنی پرطرفدار است که در طعمها و با غلظتها و فرمولهای متنوع در فروشگاهها عرضه میشود.
تولیدکنندگان ماست با افزودن زانتانگام به محصول بافت مطلوبتری ایجاد میکنند و محصولاتی با کیفیت بهتر ارائه میدهند.
یکی از مزایای قابل توجه صمغ زانتان در صنایع غذایی عملکرد قدرتمند آن است که باعث میشود در محصولات به مقدار خیلی کمی از آن نیاز باشد.
در بیشتر فرمولها از این صمغ با نسبت ۱٪ برای افزایش ویسکوزیته و ژل ساختن مواد غذایی استفاده میشود.
مشخصات متمایز صمغ زانتان در افزایش غلظت و تبدیل انواع محلولها به ژلهای غلیظ باعث شده بیشتر کارگاههای صنایع غذایی و دارویی به خرید آن نیاز داشته باشند.
نیوساد وارد کننده اصلی صمغ زانتان و تامین کننده مواد اولیه صنایع غذایی با کیفیت تضمینی و بهترین قیمت است. برای خرید صمغ زانتان از نیوساد کافی است از منو بالای سایت گزینه «ثبت سفارش» را انتخاب کنید.
در این مقاله از نیوساد، تامین کننده مواد اولیه صنایع غذایی، بعضی از موارد کاربرد صمغ زانتان در صنایع غذایی را مرور کردید. این افزودنی غذایی در تولید و فرآوری بسیاری از محصولات به عنوان عامل غلظت دهنده و افزایش ویسکوزیته نقشی کلیدی ایفا میکند.
اگر کارگاه صنایع غذایی دارید و برای خرید صمغ زانتان به یک منبع مطمئن نیاز دارید، روی نیوساد حساب کنید!