اسید سیتریک خشک
- نام لاتین: Citric Acid Anhydrose
- نام های دیگر: اسید سیتریک، سیتریک اسید، جوهر لیمو
اسید سیتریک یا جوهر لیمو با فرمول C6H8O7 ، یک اسید ضعیف آلی است که در بسیاری از مواد غذایی مانند انواع میوه ها و سبزیجات و به خصوص مرکبات یافت می شود. این ماده به دو صورت اسید سیتریک آبدار ( مونوهیدرات – monohydrate ) که از تبلور آب سرد و اسید سیتریک خشک ( بدون آب – anhydrous ) که از تبلور آب گرم تولید می شود، موجود می باشد . اسید سیتریک به دلیل خواص ترش مزه گی ،PH اسیدی ، حلالیت بالا در آب ، خواص بافری و غیر سمی بودن کارایی خوبی به عنوان نگه دارنده و طعم دهنده مواد غذایی دارد.
اسید سیتریک کاربرد وسیعی در انواع شاخه های صنایع غذایی مانند دسر ها، ژل ها، کیک و شیرینی های ، بیسکوئیت، نبات ها، شیرینی و شکلات ها، کنسرو ها، نوشابه ها و نوشیدنی ها، مربا و مارمالاد، صمغ های مصنوعی و بستنی دارد.
کاربرد اسید سیتریک خشک :
– اسید سیتریک خشک را به صورت پودر برای لایه خارجی آبنبات ها و پاستیل ها و روی کیک بخلطر طعم ترش آن استفاده می کنند.
– اسید سیتریک خشک در صنایع آرد و نان و ماکارونی به منظور بهبود کیفیت و ماندگاری محصول به کار می رود.
– اسید سیتریک خشک با دانه بندی ریز ( اسید سیتریک فاین ) در صنایع دارویی مصارفی از قبیل خوش طعم کردن دارو مانند قرص های جوشان مورد استفاده قرار می گیرد.
– اسید سیتریک در غذاهای منجمد، چربیها و روغن به عنوان تنظیم کننده pH و به عنوان آنتی اکسیدان و نگهدارنده عمل میکند و باعث طولانی شدن زمان نگهداری میشود.
– اسید سیتریک در صنایع آرایشی و بهداشتی نیز به عنوان تنظیم کننده PH به کار می رود و در لوازم آرایشی، نرم کننده ها، پاک کننده ها ، پماد ها و کرم ها، لوازم شستشو و ضد عفونی، ذخیره سازی خون و دترژنت ها کاربرد دارد.
– از سایر موارد کاربرد اسید سیتریک میتوان به صنایع رنگ سازی، استخراج نفت و آب فلزکاری و صنعت بستهبندی مواد غذایی اشاره نمود.